tara boxman website

Hij keek me glimlachend aan en ik stikte bijna in mijn koffie. Mijn bedrijfje? Mijn ego kwam in opstand. Je bedoelt dat bedrijf met inmiddels 6 mensen op de loonlijst, in dat mooie pand naast het station? Waar ik al drie jaar al mijn tijd, energie, visie en ontembare ambities in stop? Daar gaat het uitstekend mee, dank je. En nee, mijn ego kan er niet zo goed tegen als mijn zakelijke ziel en zaligheid wordt gedegradeerd tot een ambitieuze hobby.

“Uit onderzoek blijkt dat bedrijven met een vrouwelijke eindbaas als minder levensvatbaar worden ingeschat.”

Gek he, dat we vrouwen altijd naar hun ‘bedrijfjes’ vragen, maar bij mannen ademloos luisteren naar hun geweldige succesverhalen op ondernemersgebied. Wist je dat uit onderzoek blijkt dat bedrijven van vrouwen als minder levensvatbaar worden beschouwd? En dat we de commerciële pitches van mannelijke ondernemers van hogere waarde schatten dan die van vrouwelijke ondernemers? Dat zou ook verklaren waarom vrouwelijke start-ups veel minder geld weten binnen te halen. Het laat maar weer zien dat we anno 2019 nog steeds vol zitten met stereotyperingen rondom mannen en vrouwen in business. Gruwelijk.

Wat vooral naar is, is dat vrouwelijke ambities ècht niet verschillen van die van veel mannelijke ondernemers. Ik wil net zo goed impact maken met mijn bedrijf. Ik ben net zo hard gefocused op de beste resultaten, gedreven medewerkers en blije klanten. Maar als ik daarin ècht doorpak dan ben ik een een koude zakenbitch die intimiderend overkomt. Een ander onderzoek laat zien dat we van vrouwelijke leidinggevenden verwachten dat ze èn daadkrachtig èn zorgzaam èn empatisch èn vooruitstrevend zijn. We mogen niet teveel afstand van medewerkers houden, maar we mogen ook niet te dichtbij komen. Of we dat even voor elkaar willen toveren. Merci.

“Met mij zijn er nog tig andere vrouwelijke ondernemers die wakker liggen van risicovolle investeringen of momgelijke opdrachten van een ton.”

Zonder gekheid. Ik wil geen bedrijfje, ik heb ook geen bedrijfje. Mijn ondernemerschap kenmerkt zich door gedrevenheid, kracht, commercieel inzicht en mensenkennis. Daarmee maak ik impact, breng ik veranderingen en krijgen we resultaten op tafel waar je u tegen zegt. En met mij zijn er nog vele andere vrouwelijke ondernemers die ‘s nachts wakker kunnen liggen van een risicovolle investering of mogelijke opdracht van een ton. Als je nou weer een keer een vrouwelijke ondernemer treft op een verjaardag, stel dan eens een èchte vraag en luister ademloos naar haar passie. Je zult versteld staan van wat ze je vertelt.

Geef een reactie