tara boxman website

Rot op joh, met je boerka.

Ik snap wel dat de meilandjes geboycot worden

Er bestaat niet zoiets als slechte publiciteit’ wordt vaak gezegd, maar daar denken de Meilandjes, de meest bekende familie van Nederland, waarvan niemand eigenlijk weet waarom ze zo bekend zijn, inmiddels wel een tikkie anders over. Na alle kritiek die Erica Meiland kreeg over haar anti-islamuitspraken in haar boek, zegt nu het ene na het andere merk de samenwerking met de familie op. ‘Hè, wat een gezeik weer!’ zullen ze daar in huize Meiland hebben gedacht.

Na de ontstane consternatie bleef het lang stil aan de kant van Erica, tot ze met een post kwam dat dochterlief nu ook de prijs gaat betalen voor haar uitspraken. Als reactie zei ze: ‘Ik kom op voor de rechten van vrouwen’. Jeuk kreeg ik daarvan, want even serieus: je komt op voor vrouwen door ze pinguïns te noemen? Door boerka’s waanzin te noemen? Door een lekker bekkende ‘Rot op joh’ uit je pen te persen? Dat is niet opkomen voor de rechten van vrouwen, dat is mensen doelbewust beledigen èn een beetje popi-Jopie-gedrag. Er is natuurlijk niets stoers aan andere vrouwen zo wegzetten. 

Misschien kun je je bekende hoofd beter inzetten om ambassadeur te worden bij een stichting die echt iets verandert voor vrouwen.

Ik mag zeggen wat ik wil

Het is logisch dat Erica daarna de vrijheid-van-meningsuiting-kaart trekt, maar daar trappen mensen die een beetje kunnen nadenken natuurlijk niet in. Dat je recht hebt op je eigen mening, maakt niet dat je recht hebt op het beledigen van anderen. Juist door deze uitspraken ontneem je vrouwen hun vrijheid. De enigen die het met haar eens zijn, zijn mensen die de islam sowieso niet begrijpen en veroordelen. Mensen die bang zijn dat over 25 jaar ons landje overgenomen wordt door moslims.

Als je echt wil opkomen voor de rechten van vrouwen, dan word je met je bekende hoofd ambassadeur van een stichting die echt iets verandert voor onderdrukte vrouwen. Dan maak je een goede post waarin je huiselijk geweld veroordeelt. Dan interview je in je boek een vrouw die zich heeft losgemaakt van echte onderdrukking. Want lieve Erica, als jij een vrouw in een boerka al een onderdrukte vrouw vindt, wiens rechten haar zijn ontnomen, dan heb je het geluk te leven in een omgeving waarin je daadwerkelijke onderdrukking van vrouwen niet ziet. Dan heb je geen idee wat er echt schort aan de rechten van vrouwen wereldwijd.

En nee, die Meilandjes zijn geen slechte mensen, zeker niet, maar ze moeten wel beseffen dat het recht op vrijheid van meningsuiting grenzen kent. De uitspraken van Erica maken niet dat andere mensen boerka’s gaan afkeuren, het zorgt er alleen voor dat mensen Erica gaan afkeuren. Maar, om dan nog te eindigen met andere bekende woorden van haar flamboyante ex-man, ‘Het leven gaat gewoon door hoor!’ Alleen wel met een tikkie minder inkomsten.

PS: Dit is wat Erica Meiland exact schreef: ‘Er is echt geen meisje dat in de zomer op de fiets wil met een hoofddoek om. Je wil gewoon de wind in je haren voelen. Dát is vrijheid. Ik ben ook voor een boerkaverbod. Rot op joh, met je boerka. Ik heb weleens die van die pinguïns in de Hoofdstraat in Noordwijk zien lopen. Dat is toch niet normaal? Ik zou ze dol graag willen genezen van die waanzin. Maar ik zou niet weten hoe. Dat zou via de politiek geregeld moeten worden.’

Geef een reactie