tienermoeders

Tienermoeders staan altijd 2-0 achter

Wat vind jij van tienermoeders? Of wat denk je als een jonge moeder tegenkomt? Ik vroeg dit een poos geleden op Instagram en was niet verrast door de reacties. Iedereen heeft een mening over tienermoeders en eigenlijk is dat zó raar. Vroeger, en dan heb ik het nog maar over tientallen jaren geleden, kregen ladingen jonge vrouwen kinderen en keek niemand daarvan op. Nu is jong een kind krijgen echt ‘not done’ en vinden we daar iets van. Dat is naar, want elke moeder wil graag een blanco pagina om haar moederschap op te bouwen en te versterken en dat is makkelijker met support in plaats van kritiek.

“Als tienermoeder word er van je verwacht de perfecte, liefdevolle en zelfopofferende moeder te zijn, je ligt onder een vergrootglas. Maar als het puntje bij paaltje komt, neemt niemand je serieus, want je bent nog maar een snotneus.”

Elke vrouw die als eerste moeder wordt gaat een bizarre fase in, eentje waarin jij wij wordt en je als mens voorgoed verandert. Als je dan ook nog midden in de pubertijd zit, is die transitie een 2.0-fase. Je moet nog ontdekken wie je bent, waar je een kriebel van in je buik krijgt, wat je in je mars hebt en ondertussen krijg je er een bak verantwoordelijkheden bij. Je zit dan niet te wachten op opmerkingen als ‘Meid, had nog even gewacht’ of ‘Jij hebt duidelijk geen idee wat je je op de hals hebt gehaald’. Het is zó onaardig en ontmoedigend. Het enige dat je nodig hebt is vertrouwen, steun en een extra knuffel.

En als ik daar langer over nadenken, vraag ik me vooral af wáárom mensen zo negatief reageren? Het lijkt wel of er bij de mededeling van een tienerzwangerschap een gevoel van superioriteit ontstaat; ‘Wij zijn slim, volwassen en wijs en dat zwangere meisje is jong en dom, anders was ze niet zwanger geworden’. 

En daarom staan tienermoeders altijd 2-0 achter. We vinden jonge vrouwen die zwanger worden dom en dat laten we ze, bewust en onbewust, graag weten. ‘Jij hebt geen idee wat je je op de hals haalt’ is daar een prachtig voorbeeld van. Of vragen ‘Och meisje, heeft niemand jou verteld hoe condooms werken? of: ‘Snap je wel dat je je toekomst weg gooit nu?’

“Als je jezelf wijs vindt, toon dat dan door een tienermoeder je support te geven. Een mening spugen kan iedereen, maar oprecht openstaan voor de kracht die zo’n jonge meid ook heeft, dát is pas wijs.”

Inmiddels is mijn dochter zo oud als ik was toen ik haar kreeg. Nee, ik zou niet staan juichen als ze nu zwanger zou worden, maar ik zie een krachtige, liefdevolle, slimme en jonge vrouw in wording. Ik weet zeker dat ze het zou redden als jonge moeder en ik was er zelf ontzettend bij gebaat geweest als anderen dat vroeger ook in mij hadden gezien. Daarom wil ik je vragen, als je deze hele blog toch gelezen hebt, om vanaf nu anders te kijken naar tienermoeders. Jouw support en vertrouwen maakt meer verschil dan je denkt, voor de tienermoeder èn haar kind. 

Geen reactie's

Geef een reactie